Οι κύριοι τύποι αναλύσεων για θηλώματα, χαρακτηριστικά της συλλογής τους

Ο ιός των θηλωμάτων ή HPV είναι ένας μικροοργανισμός που έχει δεκάδες υποείδη. Ανάλογα με το στέλεχος του ιού που έχει ένα άτομο, συμβαίνουν ορισμένες αλλαγές στο δέρμα, στους βλεννογόνους και στα εσωτερικά όργανα.

Οι HPV που σχετίζονται με ογκογόνα υποείδη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, αυξάνουν δηλαδή τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθων νοσημάτων. Μια ανάλυση για τα θηλώματα, που έγινε εγκαίρως, βοηθά στον προσδιορισμό του στελέχους του ιού των θηλωμάτων και, κατά συνέπεια, στη λήψη αντιιικής θεραπείας, η οποία είναι επίσης πρόληψη του καρκίνου.

Αιτίες του HPV

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους ιούς παγκοσμίως.

Πιστεύεται ότι ένα ή περισσότερα στελέχη αυτού του μικροοργανισμού μπορούν να βρεθούν στο 90% σχεδόν του πληθυσμού. Η τόσο διαδεδομένη κατανομή του HPV οφείλεται στην ευκολία μετάδοσής του.

Ο ιός μεταδίδεται μόνο από άτομο σε άτομο, αλλά με διάφορους τρόπους. Η πιο βασική είναι η σεξουαλική επαφή και μπορεί να είναι είτε παραδοσιακή σεξουαλική επαφή είτε στοματική ή πρωκτική. Ο HPV μπορεί να περάσει από τη μητέρα κατά τον τοκετό στο μωρό και συχνά μετά από λίγο ανιχνεύονται θηλώματα στο στόμα και το λαιμό του παιδιού.

Συχνά, ο ιός των θηλωμάτων μεταδίδεται με την επαφή, δηλαδή μέσω κατεστραμμένου δέρματος ή κατά τη χρήση ορισμένων προσωπικών αντικειμένων από διαφορετικά άτομα. Ο μικροοργανισμός διατηρεί τέλεια τη βιωσιμότητά του σε ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον, επομένως είναι εύκολο να γίνει ο ιδιοκτήτης του μετά την επίσκεψη σε μπάνιο ή πισίνα.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής δραστηριότητας αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτή είναι η πρώιμη έναρξη της, συχνή αλλαγή συντρόφου, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, εκτρώσεις στις γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες μολύνονται σεξουαλικά με HPV, τον οποίο οι γιατροί συσχετίζουν με τα ανατομικά χαρακτηριστικά των δομών των γεννητικών τους οργάνων.

Ο ιός των θηλωμάτων δεν εμφανίζεται πάντα αμέσως, στις περισσότερες περιπτώσεις περνούν αρκετοί μήνες και χρόνια πριν την εξωτερική του εκδήλωση στο δέρμα και τους βλεννογόνους.

Για την ενεργοποίηση του παθογόνου ευθύνονται αρκετοί προκλητικοί παράγοντες, η ομάδα τους περιλαμβάνει:

 • Έντονη εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό παρατηρείται μετά από σοβαρές μολυσματικές ασθένειες, μετά από παρατεταμένη θεραπεία με αντιβιοτικά, με συχνές αναπνευστικές παθήσεις.
 • Ο αρνητικός αντίκτυπος του παρατεταμένου και συχνού ψυχοσυναισθηματικού στρες.
 • Η παρουσία χρόνιων παθήσεων της γεννητικής περιοχής, των οργάνων του ουροποιητικού, του πεπτικού συστήματος.
 • Αβιταμίνωση.
 • Κακές συνήθειες - μακροχρόνιο κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ.

Η ενεργοποίηση του ιού οδηγεί στο γεγονός ότι συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος ή στους βλεννογόνους και αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων που βρίσκονται εδώ. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η εμφάνιση κονδυλωμάτων και θηλωμάτων.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων που εμφανίζονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, και στις γυναίκες μέσα στον κόλπο. Οι εκφύσεις στο δέρμα μπορεί να είναι τόσο απλές όσο και πολλαπλές, συχνά τραυματίζονται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκφυλισμού των φυσιολογικών κυττάρων σε άτυπα.

Πώς και γιατί γίνεται ανάλυση για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων;

μόρια του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων

Όταν εμφανίζονται θηλώματα στο ανθρώπινο σώμα, ένας δερματολόγος μπορεί σίγουρα να πει ότι υπάρχει ιός στο σώμα αυτού του ασθενούς.

Προκειμένου όμως η θεραπεία να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, απαιτείται εργαστηριακή διάγνωση για τον προσδιορισμό του τύπου του ιού και της ποσότητας του στον οργανισμό.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιοριστεί το στέλεχος του HPV εάν ανιχνευθούν θηλωματώδεις αναπτύξεις:

 • Στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, στις γυναίκες στον κόλπο και στους άνδρες στο πέος και στην ουρήθρα.
 • Στην περιοχή του λαιμού και του στόματος.
 • γύρω από τον πρωκτό.

Η ανάλυση σε αυτή την περίπτωση σάς επιτρέπει να διαπιστώσετε εάν ο ιός ανήκει σε μια ογκογόνο ή μη ογκογόνο ομάδα.

Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να προβλέψει την έκβαση της νόσου και να συνταγογραφήσει θεραπεία που αποτρέπει την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθους βλάβης. Η ανάλυση για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι απαραίτητη και εάν εντοπιστούν προκαρκινικές καταστάσεις, στις γυναίκες πρόκειται για δυσπλασία ή λευκοπλακία του τραχήλου της μήτρας.

Μια ανάλυση για τον ιό των θηλωμάτων συνιστάται για κάθε γυναίκα μετά από 30 χρόνια. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Μια τέτοια στάση για την υγεία κάποιου θα επιτρέψει σε κάποιον να εντοπίσει την ανάπτυξη άτυπων κυττάρων στα αρχικά στάδια της εμφάνισής τους.

Για τον προσδιορισμό του HPV στο ανθρώπινο σώμα, έχουν αναπτυχθεί διάφορες διαγνωστικές μέθοδοι. Ο ασθενής λαμβάνει αίμα για ανάλυση, απόξεση και επίχρισμα σε γυναίκες από τον αυχενικό σωλήνα και τον τράχηλο της μήτρας. Στους άνδρες, κύτταρα από το βλεννογόνο στρώμα της ουρήθρας, το μυστικό του προστάτη χρειάζονται για ανάλυση.

Πριν από τη λήψη της ανάλυσης, συνιστάται να τηρείτε αρκετούς κανόνες. Οι άνδρες ασθενείς δεν πρέπει να ουρούν για μιάμιση ώρα. Μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βραδινής υγιεινής δεν πρέπει να κάνει λούσιμο και να χρησιμοποιεί βακτηριοκτόνα απορρυπαντικά.

Εάν είναι απαραίτητο, εάν υπάρχει υποψία HPV, γίνεται βιοψία. Δηλαδή, ένα μικρό κομμάτι ιστού λαμβάνεται από την περιοχή μετασχηματισμού των κυττάρων.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Τα σύγχρονα ιατρικά κέντρα διαθέτουν διάφορες μεθόδους για την ανίχνευση του HPV στο ανθρώπινο σώμα. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι τα ακόλουθα:

 • PCR - αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στην ανίχνευση του DNA του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γεγονός που καθιστά δυνατή την εύρεση αυτού του μικροοργανισμού με σχεδόν τη μεγαλύτερη πιθανότητα. Η μελέτη απαιτεί βιολογικά υγρά - αίμα, σάλιο, ούρα, αμνιακό υγρό ή απόξεση από το βλεννογόνο στρώμα του τραχήλου ή της ουρήθρας. Η διάγνωση DNA βοηθά επίσης στον προσδιορισμό του τύπου του μικροοργανισμού και της ποσοτικής αναλογίας του κατά τη στιγμή της δειγματοληψίας.
 • Το τεστ Digin είναι μια σύγχρονη, εξαιρετικά ευαίσθητη ανάλυση που σας επιτρέπει να αντιστοιχίσετε έναν ιό σε ένα από τα εκατό στελέχη και να προσδιορίσετε την ογκογονικότητά του. Για την ανάλυση για θηλώματα, είναι απαραίτητη μια απόξεση από τον κόλπο ή την ουρήθρα. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων που λαμβάνονται πραγματοποιείται από γιατρό. Το τεστ Digin σάς επιτρέπει να ανιχνεύσετε τη συγκέντρωση του ιού, υποδεικνύοντας υψηλό κίνδυνο εκφυλισμού των αλλοιωμένων κυττάρων σε καρκινικά. Επομένως, αυτή η μελέτη είναι απαραίτητη για να συνταγογραφηθεί η πιο αποτελεσματική προληπτική θεραπεία.

Σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων του τεστ ή σε περίπτωση αμφίβολων αποτελεσμάτων, συνταγογραφείται δεύτερη διάγνωση. Σας επιτρέπει να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα της θεραπείας και να προσδιορίσετε με ακρίβεια εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον HPV.

Αλλά ακόμη και με αρνητικά αποτελέσματα, κάθε άτομο, εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να εξετάζεται περιοδικά, καθώς είναι πιθανό να μολυνθεί από τον ιό ανά πάσα στιγμή.

Χαρακτηριστικά της έρευνας στις γυναίκες

επικοινωνήστε με έναν γιατρό για έναν ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων

Η διάγνωση του ιού των θηλωμάτων στις γυναίκες έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Το πιο κατατοπιστικό είναι μια ποιοτικά ληφθείσα απόξεση από τη ζώνη ορατών αλλαγών και από τον αυχενικό σωλήνα.

Το υλικό λαμβάνεται με χρήση ειδικής βούρτσας, ταυτόχρονα λαμβάνεται επίχρισμα για κυτταρολογία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας καθολικός ιατρικός καθετήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δειγματοληψία. Το υλικό δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά την έμμηνο ρύση, καθώς θα δείξει αναξιόπιστα αποτελέσματα.

Σε ασθενείς γυναικολόγου που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τριάντα ετών ανατίθεται μόνο κυτταρολογία. Η ανίχνευση του HPV πριν από την ηλικία των 30 ετών δεν είναι ενημερωτική - πιστεύεται ότι η μόλυνση στους νέους προχωρά κρυφά.

Μετά από 30 χρόνια, συνταγογραφείται κυτταρολογία μαζί με εξετάσεις για τον ιό των θηλωμάτων. Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να μην χάσετε τη στιγμή που υποδεικνύει τον εκφυλισμό των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα.

Ο ρόλος του γονότυπου;

Ο γονότυπος είναι ο εργαστηριακός προσδιορισμός του τύπου του ιού. Μια τέτοια μελέτη έχει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι:

 • Ταυτόχρονη ανίχνευση πολλών στελεχών ιών.
 • Προσδιορισμός του βαθμού ογκογονικότητας του HPV. Πιστεύεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται εάν μια γυναίκα έχει HPV τύπους 16 και 18.
 • Η δυνατότητα αναγνώρισης επαναμόλυνσης από επίμονη (χρόνια) λοίμωξη κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων εξετάσεων.

Η αναγνώριση ογκογόνων στελεχών επιτρέπει στον γιατρό να επιλέξει το θεραπευτικό σχήμα που θα παρέχει τη μέγιστη αντιική επίδραση στον οργανισμό και θα παρέχει προληπτική πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνων.

Ο επαναπροσδιορισμός του γονότυπου δείχνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθώς δεν είναι δυνατή η επαναμόλυνση με το ίδιο στέλεχος.

Τιμή για δοκιμές

Το κόστος της εξέτασης για την παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων στον οργανισμό εξαρτάται από το ποια εξέταση έχει προγραμματιστεί.

Η συμβατική διάγνωση PCR στις περισσότερες κλινικές είναι φθηνή. Η ίδια μέθοδος με τον προσδιορισμό πολλών τύπων ιών και την ποσοτική παρουσία τους στον οργανισμό είναι ήδη πιο ακριβή. Το υψηλότερο κόστος της δοκιμής Dijin.